The Review

Γιατί οι Τούρκοι προσβλήθηκαν από τις «Νύχτες Πανούκλας» του Ορχάν Παμούκ;

Episode Summary

Ο Χρήστος Παρίδης συζητάει με τη συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Χρύσα Σπυροπούλου για το τελευταίο βιβλίο του Ορχάν Παμούκ «Νύχτες πανούκλας», για τις ομοιότητες με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας των τελευταίων ετών, αλλά και για τις πολιτικές, κοινωνικές και υπαρξιακές συνέπειες των γεγονότων που ο σπουδαίος Τούρκος συγγραφέας αφηγείται.

Episode Notes

Τι πραγματεύονται οι «Νύχτες πανούκλας» του Ορχάν Παμούκ που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκης σε μετάφραση Στέλλας Βρετού; Ποιες ομοιότητες συναντάει ο αναγνώστης στις περιγραφές θανάτου και καραντίνας του βιβλίου με όσα ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με την παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού; Γιατί μέρος της τουρκικής κοινωνίας αντιδρά με όσα συμπεριλαμβάνει ο νομπελίστας συγγραφέας της χώρας; 

 

Σε ένα φανταστικό νησί ανοιχτά της Κρήτης, το Μίνγκερ, ξεσπάει το 1901 επιδημία πανούκλας. Ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ Β’ στέλνει τον αρχιεπιθεωρητή υγείας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μπονκόφσκι πασά να αναχαιτίσει τη διάδοσή της, αλλά αυτός σύντομα δολοφονείται. Τότε στέλνει στη θέση του τον νεαρό γιατρό Νουρί, τον οποίο συνοδεύει η σύζυγος του γιατρού, σουλτάνα Πακιζέ, ανιψιά του σουλτάνου. Τους συνοδεύει τελώντας χρέη σωματοφύλακα ο λοχαγός Κιαμίλ. 

 

Το πλούσιο νησί, το οποίο κατοικείται από ευκατάστατους Ρωμιούς εμπόρους και λιγότερο εύπορους, αλλά κυρίως αμόρφωτους μουσουλμάνους, έρχεται σε αντιπαράθεση με την τοπική διοίκηση. Η άρνηση του λαού να ακολουθήσει τις οδηγίες των επιστημόνων προκαλεί εκρηκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ όλων. Ο σουλτάνος αποφασίζει τον ναυτικό αποκλεισμό του Μίνγκερ και οι ντόπιοι αποφασίζουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους. 

 

Το συναρπαστικό ανάγνωσμα με τις αλληγορίες και τις πολλές ιστορικές παραμέτρους, κράμα φανταστικού και ιστορικού μυθιστορήματος, οδήγησε μερίδα της τουρκικής κοινωνίας να το απορρίψει. Κάποιοι μάλιστα άσκησαν δίωξη στον συγγραφέα με την κατηγορία της προσβολής του Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας.